Från Miami till Lund med en talang för språk

Jag föddes i Miami, USA, och växte upp där utan att egentligen ha uppskattat det ständigt varma vädret, öppnat ett fönster eller ens sett snö. Det gjorde jag först i 20-årsåldern när jag tog steget och flyttade till Skåne några år efter att jag träffade min fru på sommarläger i Oskarshamn. Trots att många av mina landsmän har inte så lätt för främmande språk blev jag snabbt så pass bra på svenska att många häpnade. Därefter studerade jag även tyska och andra språk vid Lunds universitet.

 
Florida   

 
Lund   

 

Översättning från grunden till hög nivå

År 2009 startade jag företaget Friedman Translation Services och började översätta. Med tiden skaffade jag mig en gedigen erfarenhet genom uppdrag från översättningsbyråer men jag ville mer. Jag ville ta mig an viktigare uppdrag som ställde krav på och möjliggjorde mitt bästa arbete. Vägen dit var att bli mer nischad och skaffa mina egna kunder. Därför satsade jag på att lära mig IFRS från grunden. Samtidigt flyttade jag in till ett kontor på Ideon Science Park och besökte fler nätverk av olika slag. Undan för undan fick jag förtroendet att översätta för allt fler framstående företag och bestämde mig för att växla upp till att bli aktiebolag 2017.

 

Djupdykning i att skriva om informationsteknik

Så långt jag kan minnas har jag gillat allt som har med datorer att göra. Dessutom har jag lätt att ta till mig ny teknik. Parallellt med mitt översättningsarbete utvecklade jag också ett intresse för copywriting. Det resulterade i en rebranding av mitt företag och sedan 2018 heter företaget numera Friedman Strategic Copy AB. Samma år översatte jag en hel bok om den digitala arbetsplatsen och med den erfarenheten i ryggen har jag sedan skrivit ett flertal uppskattade e-böcker om ämnen såsom AI, den moderna arbetsplatsen och molnsäkerhet.

 
Hollywood Beach   

 
Ideon   

 

Ambitionen att bli det självklara valet

Jag drivs av en önskan av att varje dag bli ännu bättre på att skriva, redigera och översätta samtidigt som jag vill satsa på att bli mer och mer insatt inom finans och informationsteknik. Min ambition är nämligen att bli det självklara valet, i synnerhet för copywriting inom informationsteknik och översättning av finansiell information. Ett arbete som kunden har stor nytta av och jag kan vara stolt över är en stor drivkraft för mig och jag vill fortsätta med detta resten av livet. Därför strävar jag efter nära samarbeten där mitt arbete kan bidra till kundens utveckling på sikt.

 

Fortbildning i urval

 • Utbildning: Extern räkenskapsanalys
  Kursledare: Niklas Sandell, Jörgen Carlsson m.m.
  Anordnare: Executive Foundation Lund
 • Utbildning: Skriva för webben
  Kursledare: Anna Sandahl
  Anordnare: Grafiska Akademin
 • Utbildning: Investerarrelationer
  Kursledare: Peter Benson och Mikaela Idermark
  Anordnare: Sveriges Kommunikatörer
 • Utbildning: Affärsprogrammet
  Kursledare: Per Garvell m.m.
  Anordnare: Lunds nyföretagarcentrum
 
David headshot