Från Miami till Lund med en talang för språk

Jag föddes i Miami i USA och växte upp där utan att ha uppskattat det ständigt varma vädret, öppnat ett fönster eller ens sett snö. Dessa gjorde jag först i 20-årsalådern i Skåne när jag flyttade in med min nuvarande fru 2007. Trots att många av mina landsmän har inte så lätt för främmande språk blev jag snabbt så pass bra på svenska att många häpnade. Sedan fortsatte jag även att studera tyska och andra språk vid Lunds universitet.

 
face 

 
face 

 

Översättning från grunden till hög nivå

2009 startade jag företaget Friedman Translation Services och började översätta. Med tiden skaffade jag mig en gedigen erfarenhet genom uppdrag från översättningsbyråer men jag ville mer. Jag ville ta mig an viktigare uppdrag med högre krav och därmed tjäna mer. Vägen dit var att bli mer nischad och skaffa mina egna kunder. Därför satsade jag på att utveckla finans som en starkare nisch genom att lära mig IFRS grundligt. Samtidigt flyttade jag in till kontor på Ideon Science Park och var ute och nätverkade mer. Resultatet blev att jag fick förtroendet att översätta för allt fler egna namnkunniga kunder och växlade upp till aktiebolag 2017.

 

Djupdykning i att skriva om informationsteknik

Så långt jag kan minnas har jag tyckt att det var kul att jobba med datorn och upplevt att jag har lätt att ta till mig ny teknik. Samtidigt utvecklade jag ett intresse för att inte bara översätta utan även skriva, vilket resulterade i en rebranding till Friedman Strategic Copy AB under 2018. Med erfarenheten av att ha nyss översatt en hel bok om den digitala arbetsplatsen i ryggen har jag sedan dess skrivit ett flertal e-böcker om ämnen såsom AI, molnsamarbete och molnsäkerhet som har fått stort beröm.

 
ideon 

 
face 

 

En lång framtid med löpande förbättring

Jag drivs av att varje dag bli ännu bättre på att skriva, redigera och översätta samtidigt som jag vill satsa på att bli mer och mer insatt i mina främsta fackområden, finans och informationsteknik. Min ambition är nämligen att bli det självklara valet, i synnerhet inom copywriting om informationsteknik och översättning av finansiell information. Ett arbete som kunden har stor nytta av och jag kan vara stolt över är en stor drivkraft för mig och jag vill fortsätta med detta resten av livet. Därför strävar jag efter nära samarbeten där mitt arbete kan bidra till kundens utveckling på sikt.

 

Fortbildning i urval

 • Utbildning: Extern räkenskapsanalys
  Kursledare: Niklas Sandell, Jörgen Carlsson m.m.
  Anordnare: Executive Foundation Lund
 • Utbildning: Skriva för webben
  Kursledare: Anna Sandahl
  Anordnare: Grafiska Akademin
 • Utbildning: Investerarrelationer
  Kursledare: Peter Benson och Mikaela Idermark
  Anordnare: Sveriges Kommunikatörer
 • Utbildning: Affärsprogrammet
  Kursledare: Per Garvell m.m.
  Anordnare: Lunds nyföretagarcentrum
 • Utbildning: Workshop i pitching
  Kursledare: Neal Greenspan
  Anordnare: Sveriges Facköversättarförening
 
face